Measure for Measure by William Shakespeare, Exam Based Questions

Measure for Measure by William Shakespeare, Exam Based Questions

LMES
0
MCQ Quiz

William Shakespeare’s

MCQ Quiz

Measure for Measure

1. Who is appointed as the temporary ruler of Vienna in the Duke’s absence? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Angelo

B) b) Escalus

C) c) Claudio

D) d) Lucio

Ans: Answer: a) Angelo

2. What is the name of Claudio’s sister? (PGTRB, TNPSC, UPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Mariana

B) b) Juliet

C) c) Isabella

D) d) Francisca

Ans: Answer: c) Isabella

3. What is Isabella’s profession? (PGTRB, TNPSC, UPSC, DSSSB)

A) a) Nun-in-training

B) b) Maid

C) c) Court musician

D) d) Teacher

Ans: Answer: a) Nun-in-training

4. Why is Claudio sentenced to death? (PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Murder

B) b) Treason

C) c) Fornication

D) d) Theft

Ans: Answer: c) Fornication

5. Who pleads with Angelo for Claudio’s life? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Lucio

B) b) Isabella

C) c) Escalus

D) d) Juliet

Ans: Answer: b) Isabella

6. What condition does Angelo set for sparing Claudio? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) Isabella must marry him

B) b) Isabella must sleep with him

C) c) Claudio must leave Vienna

D) d) Claudio must pay a fine

Ans: Answer: b) Isabella must sleep with him

7. Who is Mariana in Measure for Measure? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Isabella’s cousin

B) b) Angelo’s former fiancée

C) c) Claudio’s sister

D) d) A nun

Ans: Answer: b) Angelo’s former fiancée

8. What is the “bed trick” in the play? (PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) Isabella marries Angelo secretly

B) b) Mariana takes Isabella’s place in the meeting with Angelo

C) c) Claudio escapes prison using a bed as cover

D) d) The Duke hides under a bed

Ans: Answer: b) Mariana takes Isabella’s place in the meeting with Angelo

9. What disguise does the Duke adopt in the play? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Monk/Friar

B) b) Merchant

C) c) Soldier

D) d) Lawyer

Ans: Answer: a) Monk/Friar

10. Who is Pompey in Measure for Measure? (PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) A clown and tapster

B) b) A soldier

C) c) A judge

D) d) A prison guard

Ans: Answer: a) A clown and tapster

11. Where does most of the action in Measure for Measure take place? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) Vienna

B) b) Venice

C) c) Rome

D) d) Paris

Ans: Answer: a) Vienna

12. Who finally marries Mariana? (PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) The Duke

B) b) Lucio

C) c) Angelo

D) d) Claudio

Ans: Answer: c) Angelo

13. What type of play is Measure for Measure? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) Comedy

B) b) Tragedy

C) c) History

D) d) Pastoral

Ans: Answer: a) Comedy

14. Which theme is central to Measure for Measure? (UPSC, PGTRB, TNPSC, DSSSB, CUET)

A) a) Justice and mercy

B) b) War and peace

C) c) Love and betrayal

D) d) Revenge and fate

Ans: Answer: a) Justice and mercy

15. What does Lucio call the Duke in his absence? (PGTRB, TNPSC, DSSSB)

A) a) A wise man

B) b) A coward

C) c) A tyrant

D) d) A libertine

Ans: Answer: d) A libertine

Post a Comment

0Comments

Let me know your doubts

Post a Comment (0)