8th English The Nose-Jewel Quiz | Samacheer Kalvi TNPSC

LMES
0
8th English The Nose-Jewel Quiz | Samacheer Kalvi TNPSC

8th Samacheer English – The Nose-Jewel – Quiz

1. Who wrote “The Nose-Jewel”?

A) C. Rajagopalachari

B) Rabindranath Tagore

C) Nathaniel Hawthorne

D) Leo Tolstoy

Ans: A) C. Rajagopalachari

2. What kind of man was Ramayya?

A) A wealthy merchant

B) A simple man

C) A village magistrate

D) A police officer

Ans: B) A simple man

3. What kind of roof did Ramayya's house have?

A) Thatched roof

B) Tiled roof

C) Metal roof

D) Glass roof

Ans: B) Tiled roof

4. Where did the two sparrows build their nest?

A) On a treetop

B) In a nice spot in the roof of Ramayya's house

C) Inside a temple

D) Near the village pond

Ans: B) In a nice spot in the roof of Ramayya's house

5. What did the mother-bird lay in the nest?

A) Worms

B) Eggs

C) Seeds

D) Feathers

Ans: B) Eggs

6. Why was the male sparrow concerned about Ramayya?

A) Ramayya had lost his house

B) Ramayya's wife always quarrelled with him

C) Ramayya was ill

D) Ramayya had no food

Ans: B) Ramayya's wife always quarrelled with him

7. What did the female sparrow tell her husband to do?

A) Help Ramayya immediately

B) Mind their own business

C) Leave their nest

D) Take the jewel to Ramayya

Ans: B) Mind their own business

8. What did the female sparrow want the male sparrow to keep away from their nest?

A) A snake

B) A crow

C) A cat

D) A squirrel

Ans: C) A cat

9. Where did the male sparrow find the diamond nose-jewel?

A) In a garden

B) In a muck-heap

C) In Ramayya's box

D) In the nest

Ans: B) In a muck-heap

10. Why did the female sparrow reject the diamond stud?

A) It was broken

B) It was of no use to her

C) It was too heavy

D) She thought it was made of glass

Ans: B) It was of no use to her

11. What did the female sparrow ask the male bird to find for the young ones?

A) Gold

B) Grub

C) Water

D) Twigs

Ans: B) Grub

12. What did the male sparrow do with the diamond stud?

A) Hid it in the nest

B) Dropped it on the floor

C) Returned it to its owner

D) Gave it to Kuppayi

Ans: B) Dropped it on the floor

13. How did Ramayya's wife find the diamond nose-stud?

A) While cooking

B) While sweeping the floor

C) While cleaning the roof

D) While feeding the birds

Ans: B) While sweeping the floor

14. What did Ramayya's wife do immediately after finding the jewel?

A) Gave it to Ramayya

B) Wore it with delight

C) Took it to the police

D) Returned it to Meenakshi Ammal

Ans: B) Wore it with delight

15. To whom did Ramayya want to hand over the diamond stud?

A) The landlord

B) The village magistrate

C) The boatman

D) Ramanatham

Ans: B) The village magistrate

16. Why did Ramayya want to hand over the jewel?

A) He wanted a reward

B) He feared a police search would bring disgrace

C) He disliked jewellery

D) He wanted to sell it

Ans: B) He feared a police search would bring disgrace

17. Who had actually lost the diamond nose-stud?

A) Ramayya's wife

B) Meenakshi Ammal's daughter

C) Kuppayi

D) The female sparrow

Ans: B) Meenakshi Ammal's daughter

18. Where had Meenakshi Ammal's daughter forgotten the nose-stud?

A) In the garden

B) In the bathroom

C) In the kitchen

D) In the courtyard

Ans: B) In the bathroom

19. Who was Kuppayi?

A) Ramayya's sister

B) Meenakshi Ammal's servant maid

C) Ramanatham's daughter

D) A neighbour

Ans: B) Meenakshi Ammal's servant maid

20. Who was suspected of stealing the diamond nose-stud?

A) Ramayya

B) Kuppayi

C) Ramanatham

D) The landlord

Ans: B) Kuppayi

21. Who asked, “What is the secret you are whispering?”

A) Ramayya

B) Ramanatham

C) Kuppayi

D) The magistrate

Ans: B) Ramanatham

22. What did the police do after Kuppayi was suspected?

A) Arrested Ramayya

B) Searched Kuppayi's hut

C) Searched the sparrows' nest

D) Closed the village

Ans: B) Searched Kuppayi's hut

23. What did the police find in Kuppayi's hut?

A) The diamond stud

B) Nothing

C) Gold coins

D) Another jewel

Ans: B) Nothing

24. Where did Ramayya's wife hide the diamond stud?

A) Under the bed

B) In her box

C) On the roof

D) In Kuppayi's hut

Ans: B) In her box

25. What happened to Ramayya's wife because of fear?

A) She left the town

B) She developed a severe fever and became confined to bed

C) She confessed immediately

D) She became very happy

Ans: B) She developed a severe fever and became confined to bed

26. Choose the correct synonym of “panic”.

A) Courage

B) Fear

C) Joy

D) Pride

Ans: B) Fear

27. Choose the correct synonym of “consoled”.

A) Comforted

B) Frightened

C) Punished

D) Ignored

Ans: A) Comforted

28. Choose the correct meaning of “self-centred”.

A) Generous

B) Egoistic

C) Courageous

D) Careful

Ans: B) Egoistic

29. How did Ramayya and his wife spend the rest of their lives?

A) Happily enjoying the jewel

B) In fear of being caught

C) Travelling to another town

D) Searching for Kuppayi

Ans: B) In fear of being caught

30. What is the central moral of “The Nose-Jewel”?

A) Expensive jewels always bring happiness

B) We should never be greedy for what belongs to others

C) Birds should not live near houses

D) People should distrust their servants

Ans: B) We should never be greedy for what belongs to others

Post a Comment

0Comments

Let me know your doubts

Post a Comment (0)