8th English Special Hero Quiz | Samacheer Kalvi TNPSC

LMES
0
8th English Special Hero Quiz | Samacheer Kalvi TNPSC

8th Samacheer English – Special Hero – Quiz

1. Who wrote the poem “Special Hero”?

A) Christina M. Kerschen

B) George Eliot

C) John Keats

D) Nisha Dyrene

Ans: A) Christina M. Kerschen

2. Who is the speaker in the poem?

A) The father

B) The poet speaking as a child

C) A teacher

D) A mother

Ans: B) The poet speaking as a child

3. Who is the special hero mentioned in the poem?

A) The poet's brother

B) The poet's father

C) The poet's teacher

D) The poet's friend

Ans: B) The poet's father

4. What would the father do when the speaker was a baby?

A) Sing from a distance

B) Hold the baby in his arms

C) Leave the baby alone

D) Take the baby to school

Ans: B) Hold the baby in his arms

5. What did the child feel while being held by her father?

A) Anger and fear

B) Love and tenderness

C) Loneliness

D) Confusion

Ans: B) Love and tenderness

6. What did the father keep the child safe from?

A) Rain

B) Harm

C) School

D) Darkness

Ans: B) Harm

7. Where would the child look to understand her father's love?

A) Into his eyes

B) At his hands

C) At his clothes

D) At his books

Ans: A) Into his eyes

8. What did the child see in her father's eyes?

A) Anger

B) Fear

C) Love

D) Confusion

Ans: C) Love

9. Why did the child consider herself lucky?

A) She had many toys

B) Her father was chosen for her

C) She lived in a large house

D) She had many friends

Ans: B) Her father was chosen for her

10. What does the poet say is special?

A) A father's love

B) A child's toys

C) A school friendship

D) A birthday gift

Ans: A) A father's love

11. From where does the poet feel her father's love was sent?

A) From another country

B) From someplace up above

C) From the sea

D) From the forest

Ans: B) From someplace up above

12. How does the poet describe the love between herself and her father?

A) Temporary

B) Everlasting

C) Uncertain

D) Difficult

Ans: B) Everlasting

13. In “I just wanted you to know”, whom does “you” refer to?

A) The poet's mother

B) The poet's father

C) The reader

D) The poet's friend

Ans: B) The poet's father

14. What did the child finally want to tell her father?

A) He was her special hero

B) She wanted a present

C) She wanted to travel

D) He should work less

Ans: A) He was her special hero

15. What does “tenderness” mean?

A) Gentleness and kindness

B) Anger and disappointment

C) Strength and pride

D) Fear and anxiety

Ans: A) Gentleness and kindness

16. What does “everlasting” mean?

A) Lasting for a short time

B) Lasting forever or for a very long time

C) Happening suddenly

D) Changing frequently

Ans: B) Lasting forever or for a very long time

17. What does “special” mean in the poem?

A) Ordinary

B) Different from what is usual

C) Difficult to understand

D) Unimportant

Ans: B) Different from what is usual

18. Which line matches the statement “He always saves me from harm”?

A) “Our love is everlasting”

B) “Keeping me safe from harm”

C) “You were the dad chosen for me”

D) “I wanted to tell you so”

Ans: B) “Keeping me safe from harm”

19. Which line matches the statement “I am so lucky to get you”?

A) “How did I get so lucky”

B) “Our love is everlasting”

C) “Keeping me safe from harm”

D) “I just wanted you to know”

Ans: A) “How did I get so lucky”

20. Which line means that the affection between the father and child has no end?

A) “I would look up into your eyes”

B) “Our love is everlasting”

C) “There is something special”

D) “You would hold me in your arms”

Ans: B) “Our love is everlasting”

21. Identify the alliterated words in “There is something special”.

A) There – is

B) Something – special

C) Is – special

D) There – something

Ans: B) Something – special

22. Identify the alliterated words in “Seems it was sent to me”.

A) Seems – sent

B) Was – me

C) It – to

D) Sent – me

Ans: A) Seems – sent

23. Which pair of words rhymes in the poem?

A) Eyes – lucky

B) See – me

C) Baby – arms

D) Love – special

Ans: B) See – me

24. Choose the correct rhyming pair.

A) Love – above

B) Love – me

C) Special – above

D) Harm – eyes

Ans: A) Love – above

25. Which words rhyme in the final stanza?

A) Everlasting – hero

B) Know – so

C) Know – hero

D) Everlasting – know

Ans: B) Know – so

26. What is the general rhyme scheme followed by the stanzas of “Special Hero”?

A) AABB

B) ABAB

C) ABCB

D) ABBA

Ans: C) ABCB

27. How many stanzas are there in “Special Hero”?

A) Two

B) Three

C) Four

D) Five

Ans: C) Four

28. How many lines are there in the poem?

A) 8

B) 12

C) 16

D) 20

Ans: C) 16

29. The expression “someplace up above” refers to:

A) A mountain

B) Heaven

C) The sky alone

D) A tall building

Ans: B) Heaven

30. What is the central theme of “Special Hero”?

A) The everlasting love, protection and bond between a father and child

B) The importance of wealth

C) The difficulties of school life

D) The beauty of nature

Ans: A) The everlasting love, protection and bond between a father and child

Post a Comment

0Comments

Let me know your doubts

Post a Comment (0)